Opknappen

We hebben allemaal wel een aantal antieke meubels op zolder staan. Denk aan een oude stoel waar je vroeger altijd zo gehecht aan was, een oud kastje waarvan de verf inmiddels volledig afgebladderd is, enzovoorts. Wist je dat het vaak relatief eenvoudig is om antieke meubels op te knappen? Er zijn verschillende tips en trucs die je kunt gebruiken om antiek er een stuk beter uit te laten zien. Zo kun je de antieke meubels in je huidige interieur verwerken of ze voor meer geld verkopen aan een handelaar of liefhebber! Welke antieke meubelstukken ga jij in de komende periode opknappen?

Het stofferen van een oude stoel

Een van de meest voorkomende vormen van slijtage aan antieke meubels is een bekleding die steeds dunner wordt. Een dunne bekleding op een stoel of bank is vaak niet mooi, waardoor men besluit om een nieuw meubelstuk te kopen. Dit is zonde als het gaat om de bekleding van je favoriete stoel of bank. Door de stoel of bank opnieuw te stofferen ziet deze er vaak meteen een stuk beter uit. Je kunt ervoor kiezen om het stofferen van het meubelstuk zelf te doen, maar je kunt hier ook de hulp van een erkende stoffeerder voor inschakelen. Zo ben je ervan verzekerd dat het meubelstuk weer net zo mooi wordt als dat deze vroeger was!

Antieke meubels schuren en beitsen

Naast de mogelijkheid om een stoel of bank opnieuw te laten stofferen, kun je er ook voor kiezen om antieke meubels te schuren en te beitsen. Vaak heeft de verf- of laklaag van een antieke meubel gedeeltelijk of volledig losgelaten, waardoor de meubel er niet langer verzorgd uitziet. Het is zonde als je het meubelstuk weggeeft of op zolder zet! Pak er een schuurpapiertje bij of gebruik een schuurmachine, om de volledige verf- en laklaag te verwijderen van de meubels. Vervolgens kun je de meubels beitsen en opnieuw verven, zodat deze er weer een aantal jaar tegenaan kunnen.

Een erkende meubelmaker inschakelen

Tot slot kan het raadzaam zijn om antieke meubels die je op wilt laten knappen naar een meubelmaker te brengen. Meubelmakers hebben vaak een ruime ervaring in het opknappen van antieke meubels, waardoor ze je oude meubels een stuk mooier kunnen maken. Vraag vooraf altijd naar een indicatie van de kosten voor het herstellen van de meubels. In sommige gevallen zal het de moeite niet meer waard zijn om een antiek meubelstuk door een meubelmaker op te laten knappen.