Antiek is hot! Steeds meer mensen proberen antieke elementen in hun huidige interieur te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door industriƫle lampen op te hangen in huis, door antieke meubels te kopen via een kringloopwinkel of website met tweedehands artikelen, enzovoorts. Met de antieke meubels breng je volgens velen meer sfeer in huis, door het warme karakter die deze meubels vaak hebben! Reden genoeg om ook in je eigen woning eens te kijken naar mogelijkheden om hier antieke elementen in te verwerken. Zelfs als je momenteel een erg modern en strak interieur hebt kan het een fraai aangezicht opleveren als je hier antieke elementen aan toevoegt!
Bij het kopen van antieke meubels dien je met verschillende aspecten rekening te houden. Je wilt immers voorkomen dat de antieke meubels na een paar maanden uit elkaar vallen, dat de verflaag op het antiek los begint te laten, enzovoorts. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest belangrijke punten als je antiek wilt kopen.
Let goed op de staat van het antiek
Als je antiek wilt kopen is het allereerst erg belangrijk om naar de staat van een antiekstuk te kijken. Of het nu gaat om een kast, een zilveren kan of een oude bank, de staat van antieke meubels speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde van antiek. Kijk bijvoorbeeld naar de stevigheid van meubels. Is een meubel nog geschikt om op te zitten, of kun je de antieke meubel enkel nog als sierobject in je interieur gebruiken? Is de bekleding van de stoel of bank nog goed, of zal je dit moeten (laten) vervangen na de aankoop van de antieke meubels? Enzovoorts.
Ook kun je kijken naar de staat van het verfwerk op het antiek. Als de verflaag al enigszins begint af te bladderen kan het verstandig zijn om nog even verder te kijken. Vaak zal de verflaag steeds verder loslaten, waardoor deze eerst opnieuw geschuurd en geverfd moet worden om het antiek in je interieur te kunnen gebruiken.
Onderzoek de betrouwbaarheid van een verkoper
Naast de staat van de meubels is het belangrijk om de betrouwbaarheid van een verkoper te onderzoeken. Niet alleen wil je er zeker van zijn dat je niet te veel betaalt voor antiek, ook wil je zeker weten dat het antiek niet gestolen is. Zoek op internet op de naam van de verkoper, op het rekeningnummer wat een verkoper geeft, het adres wat hij doorgeeft om het antiek te kopen, enzovoorts. Als je niks vindt is de kans groot dat iemand te vertrouwen is!